Welk coronavaccin is het beste?

Over de verschillen tussen een vectorvaccin en een mRNA-vaccin

Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,… Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste? Prof. dr. Corinne Vandermeulen (KU Leuven) is vaccinoloog en helpt hier enkele vaccinatiemythes de wereld uit.

Heb je meer vragen over corona waar je het wetenschappelijk antwoord op wil weten? We bundelden al onze corona-colleges op deze pagina: https://www.universiteitvanvlaanderen.be/corona

FACTCHECK:
-‘Neen, coronavaccins veranderen ons DNA niet’: https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-coronavaccins-veranderen-ons-dna-niet/article-longread-1674947.html
– ‘Neen, een coronavaccin ‘verkloot’ je DNA niet’: https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-een-coronavaccin-verkloot-je-dna-niet/article-longread-1712813.html

Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► http://www.universiteitvanvlaanderen….​
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL​​​​​
Facebook ► https://www.facebook.com/Universiteit…​…
Instagram ►https://www.instagram.com/Universitei…​

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

26 reacties

 1. Ik begrijp het verhaal, maar als ik het goed begrijp, heb je dus eigenlijk geen vaccin nodig als je de ziekte al hebt doorgemaakt en antistoffen hebt. Hier wordt te weinig over gezegd; dat vind ik erg jammer.

 2. Respect voor de wetenschap en haar redden van de aarde. Maar twee verbeteringen. De Babylonische spraakverwarring van metaforen de wereld uit. Waarom praten of sleuteltjes en fabriekjes? Elk onderdeel kent zijn naam. Ten tweede: waarom deze titel? Het moet zijn: "zijn alle vaccins gelijk aan elkaar?" Nu kijken de mensen van de competitie helemaal voor niks.

 3. Advies van mijn long arts in het ziekenhuis is straks alsnog vaccineren omdat mensen zonder vaccinatie langer ziek in het ziekenhuis liggen.
  Mijn volgende vraag was, je komt dus gevaccineerd ook nog steeds in het ziekenhuis?
  Ja zeker, dat klopte. 

  Nu heb ik een dilemma. Ik heb 16 dagen aan de zuurstof gelegen met long covid en ben dus nu immuun.

  Kan weliswaar niet meer lopen maar de covid is weg.
  Revalideren dus.

  Maar ik wil natuurlijk niet terug in het ziekenhuis belanden.
  Bij dezelfde zorgmedewerkers en artsen. Dat zou ongemakkelijk zijn.

  Wat is nu precies het nut om mij te laten vaccineren terwijl ik net de volle pond Coronagriepvirus al gehad heb.
  Mijn immuunsysteem weet nu dus precies wat die moet doen. Want ik heb immers net long covid gehad.

  Daar kan een eventueel vaccin toch niets aan veranderen?
  Opmerkelijk genoeg zijn de meeste zorgmedewerkers die ik hier dagelijks spreek, ook nog eens fel tégen vaccineren.

  Dat betekent dat zij blijkbaar toch andere dingen meemaken dan dat de media ons blijft voorschotelen.
  Ik vind het maar een verwarrend verhaal.

  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er nu meer niet-gevaccineerden in het ziekenhuis terecht zouden komen omdat wel-gevaccineerden niet meer kunnen weten wanneer zij besmettelijk voor anderen zodra zij geïnfecteerd raken met het Coronagriepvirus.
  En daardoor dus de boel blijven besmetten.

  Door massaal te vaccineren creëer je immers een bubbel aan mensen die zelf niet meer kunnen weten wanneer zij besmettelijk voor anderen zijn zodra zij geïnfecteerd raken met de Coronagriep.

 4. Gordelroos gekregen na tweede prik pfizer. Niet voor gewaarschuwd. No way dat ik een booster shot overweeg. Ben nog steeds herstellend en ziek hiervan.

 5. Gezond eten, voldoende bewegen in de buitenlucht, voldoende diepe slaap, minder social media, multivitamine van organische stoffen en yoga/mediteren is sterker dan 1000 vaccins. Maar ben je het leven zat ga dan lekker vaccineren met mrna gentherapie.

 6. Als die vaccins echt zo veilig zijn, waarom hebben de farmaceuten dan een contract afgesloten met alle EU-lidstaten waarin ze niet aansprakelijk zijn voor schade door onverwachte bijwerkingen?

 7. Het gaat wél door het hele lichaam. Daar zijn al vele bewijzen van. Waar is het echte wetenschappelijke VOLLEDIGE bewijs van dit c virus (een van de velen) überhaupt? Er staat in Duitsland anderhalf miljoen te wachten. Het is nog steeds niet geïncasseerd.
  Daarbij is de Germ Theory ook nog een leugen, toegegeven door L. Pasteur op zijn sterfbed. Het is de Terrain Theory: Antoine Béchamp. Bernard en vele anderen.

 8. Hospitalisatie verzekering, daar gaat het allemaal weer om “kosten drukken” voor de elite dan kunnen “Zei” weer meer geld verprutsen !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *