Waar komt complotdenken vandaan? Gedragswetenschapper legt uit – OMROEP WEST

Op begraafplaats Vredehof in Bodegraven worden al een aantal weken bloemen gevonden op graven van jong overleden mensen. Deze zijn daar neergelegd door complotdenkers die geloven dat de doden slachtoffers zijn van duivelse moorden. Ook op andere plekken in het land vonden soortgelijke acties plaats, maar waarom komen de complotdenkers precies naar Bodegraven? En waar komt dat complotdenken vandaan? Jan-Willem van Prooijen, gedragswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gaan in het TV West Nieuws verder in op het fenomeen complotdenken.

24 reacties

 1. Als het liegen te lang te makkelijk geweest is, verzwakken met de tijd ook de leugenaars zelf. En als dan nog de laatste schlemiel-reserve van de volgende verslapte generatie voor een camera geschoven moet worden, om maar iets uit het nekje te lullen, dan levert dat wel erg zielige taferelen op, als hier zo duidelijk te zien is. Degeneratie in actie.

 2. Gaat Omroep West ook aandacht besteden aan dit verhaal. Dat gaat ook hierover maar dit komt uit een heel andere hoek., namelijk schrijver Geert Kimpen. :

  Ik dacht dat ik woonde in een vredig dorp waar nooit wat noemenswaardig gebeurd.
  Tot ik vorig jaar een oude Joegoslavische vrouw op bezoek kreeg met een merkwaardig verhaal. Begin jaren tachtig was ze hoogzwanger. Toen ze voor de verzorging van een snee op haar been naar het ziekenhuis ging, werd ze geheel naakt onderzocht door een dokter met een rode baard die merkwaardige opmetingen bij haar verrichte.
  Ze werd onder narcose gebracht en toen ze bij kwam was haar baby weg. Niemand vertelde haar waar haar baby was. Behalve een Joegoslavische poetsvrouw die haar zei; “je hebt een prachtig jongetje met krulletjes gebaard”.
  Al veertig jaar is ze op zoek naar haar verdwenen kind en ze vroeg mijn hulp bij haar zoektocht.
  Toen ik met Michelle aan het liefdesvaccin schreef, kwam de dokter met de rode baard opnieuw op mijn pad. Een man uit Bodegraven, beweerde dat hij, ook begin jaren tachtig, getuige was hoe deze dokter in de middagpauze een klasgenootje vermoordde. In dit dorp zou een pedonetwerk geweest zijn waar behalve de rode baard ook de plaatselijke huisarts en andere notabelen in betrokken waren.
  Van een andere vrouw, die je geenszins op complottheoriën kunt betrappen, op het dorp hoorde ik dat in dezelfde periode een jongen in een bosje zelfmoord gepleegd had. Zij was ooggetuige dat dezelfde huisarts in de bosjes op zoek was naar het mes in plaats van zich bezig te houden met de overleden jongen.
  Nog iemand anders vertelde me dat er begin jaren tachtig meerdere raadselachtige verdwijningen waren van jonge kinderen in Bodegraven.
  Aan al dit nieuws heb ik lang niet aan gewild. Bij het schrijven en onderzoek van ons boek komen er zovele betrouwbare bronnen op mijn pad, dat het afdoen als onzin niet meer mogelijk was.
  En nu sijpelt het zelfs door naar ‘het echte’ nieuws. Kranten en televisie besteden aandacht aan het Bodegraafse pedonetwerk. Niet om het op te rollen, maar om degenen die er aandacht voor vragen, aan te klagen voor smaad…
  Gisteren belde de oude Joegoslavische vrouw weer aan bij me.
  “Heb je nog nieuws,” vroeg ze hoopvol.
  “Binnenkort,” zei ik, “ik denk dat er binnenkort veel meer nieuws is…”

  https://www.facebook.com/geert.kimpen/posts/10218896188704970

 3. Het ontkennen van Satanisme is per definitie naïef! Dit is al zo oud als de mensheid. Net als bij vele andere occulte (religieuze) gebruiken over de hele wereld worden offers gebracht, van mensen en dieren.
  Hiermee is de totale inhoud van het gesprek onderuit gehaald.

  Slechte Journalistiek…
  Framen en hokjes plaatsen. Maar onderzoeken ho maar.

 4. Het woord complotdenker komt van de CIA om mensen die te dicht bij de waarheid komen te ridiculiseren. Zou deze “wetenschapper” toch moeten weten

 5. Er zijn steeds meer compleetdenkers i.p.v. complotdenkers. Alles wordt als complot weg gezet en dat is grote flauwekul. Denk aan de zaak Joris Demmink die betrokken was bij een pedofielenetwerk. Er was voldoende bewijs maar alles is de Doofpot ingegaan met hulp v M.Rutte. Denk aan de zaak Dutroux waarbij leden van Bilderberg verdacht waren. Alle 27 getuigen zijn onder verdachte omstandigheden overleden. De zaak Bodengraven speelt nu. Joost Knevel is daarbij slachtoffer en er is voldoende bewijs. Jaap v Dissel zou hierin verdacht zijn. De autoriteiten weigeren de aangifte op te nemen. Het is geen complot maar werkelijkheid ! De wereld zal geschokt zijn wanneer zij weten wat er nu gaande is in DC, het capitool en het witte huis.

  Wereldwijd is er een misdaadmandaad wat zich o.a. bezig houdt met childtrafficking, organenhandel, satanisme, pedofilie etc etc…
  De MS-13 gang waren o.a. de loopjongens voor de cabal en kort geleden zijn er ook veel leden gearresteerd. Google eens op Bohemium Grave waar de elite bij elkaar komt en Satan wordt aanbeden. Hier mogen aleen hooggeplaatstse elite komen. Google is op de Gothard tunnel in Cern waar een compleet satanische show was tijdens de opening in 2016. Theorie is het niet meer. Helaas de verschrikkelijke waarheid waar de media geen aandacht aan wil besteden.

 6. Dutroux in België, jij onderzoeker kijk daar ff, Epstein… enige wat mijn hoop geeft is dat wat ze nu complot denken noemen over een tijdje waar blijkt te zijn…

 7. Deze zogenaamde wetenschapper komt net om de hoek kijken. "Komt van de Q Anon beweging 2017", prorechtse Trumpaanhangers? Gast….doe eens fatsoenlijk je onderzoek. In Nederland hebben we het hier over iemand die slachtoffer is geworden van dit sado pedo netwerk uit begin jaren 80!! En er zijn wereldwijd mensen slachtoffer geworden in de jaren 70 en 80, dus dit komt niet even om de hoek waaien. Hier zijn mensen al meer dan 10 jaar mee bezig o.a. Micha Kat en deze echte journalisten worden gewoon van tafel geveegd. Het is een schande hoe deze nep wetenschapper zich gedraagt tegenover alle mensen die slachtoffer zijn geworden van sado pedo misbruik.

 8. En je vergeet zeker de exessen Katholieke Kerk, allemaal wappies.
  Trouwen ik ben zelf slachtoffer, dus kom niet met Complot theorien aan.

 9. Nog een complot voor je uilebal, waarom voelt tvwest zich Ineens geroepen om dit onderwerp aan te snijden? Wordt het bepaalde figuren soms wat te heet onder de voeten? Riool journalisten. Van de bruine Rotterdammert.

 10. Haha wat een zieltje. Die neemt rich niemand serieus hoop ik. Gedragsschetenwapper. Wat een hippy de hop onnozele studie. Zeker je leven Lang op subsidies geboert?
  Van de vrije uni van amsterdam nogwel. Dat is zoon beetje de lompschool onder de unies. Daar komt geen echte wetenschapper vandaan. Alleen kneuzen zonder ruggegraat. Het internet staat er vol Mee.

 11. https://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/complotdenker-is-feitelijk-n-compliment/ het woord ‘complotdenker/conspiracy-thinker’ door de geheime diensten is bedacht, om kritische geluiden rondom de officiële lezing van de moord op John F. Kennedy in 1963, onderuit te halen en in een dubieus daglicht te plaatsen. Vanzelfsprekend blijft het dan niet bij alleen het introduceren van alleen een term, maar ook de volledige te gebruiken tactiek van het woord en het gebruik van het ‘complot-etiketje’ dient volgens de CIA, via geraffineerde stappen te gebeuren..

 12. Ik ben er trots op een compleet-denker te zijn. Gebaseerd op jarenlang kritisch kijken naar patronen en feiten. 2017, wat een onzin. Mijn complot begint al in 1999. In nederland is sinds 1999 de politieafdeling LEBZ deze behandeld aangiftes en de getuigen en/of slachtoffers van Ritueel Satanisch kindermisbruik. Opgericht 1999, circa 2000 zaken aangebracht door getuigen en slachtoffers. NUL zaken hebben het tot aan de rechter gebracht. Deze "expert" is een broodschrijver, die dat vertelt wat de macht wil uitdragen. Ook deze omroep diskwalificeert zichzelf, zoals Castricum van PowNed het zegt"subsidiesponzen" en die is zelf de grootste. Verder Omroep West is het een goed gebruik dat u hoor en wederhoor toepast dus ik stel voor dat u contact opneemt met betreffende activisten. Verder heeft deze omroep een talkshow, FRITS, ook rond die host hangt eenzelfde geurtje en dat is niet het bloemengeurtje.

 13. Waarom had lady Gaga laatst panda ogen als make-up? Weet je wat panda ogen zijn? Als kinderen enorme zwarte ogen hebben, de hele oogkassen diep zwart en opgezwollen….weet je hoe ze aan die zwarte ogen komen?? Het is te erg voor woorden, ik ga het niet vertellen, zoek zelf maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *