Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard

Van ESG naar een persoonlijk budget voor CO2. In gesprek met ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard

Wat is de link tussen ESG en een persoonlijk CO2 budget? Aanvankelijk lijkt dat vergezocht maar in een gesprek tussen ESG deskundige Prof. Dr. Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen (Hoogleraar Auditing) en programmamaker Flavio Pasquino komen de twee werelden feilloos bij elkaar.

Wat is ESG?

In de investeringswereld wordt veelal gesproken over ‘ESG’ in plaats van ‘duurzaamheid’. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Bedrijven willen en / of moeten in toenemende mate rapporteren over hun ESG status om aantrekkelijk te zijn voor investeerders en aandeelhouders. Daarmee is dus niet enkel de winst van belang maar ook hun prestaties t.a.v. de maatschappij, de werknemers, het milieu en uiteraard de CO2 uitstoot oftewel het “Climat Change”.

European Green Deal & SDG

De European Green Deal heeft als harde eis dat Europa in 2050 geheel CO2 neutraal produceert en dat dwingt veel bedrijven tot ingrijpende maatregelen t.a.v hun productieproces en de algehele bedrijfsvoering. Denk aan de Shell Klimaatrechtszaak die de multinational onlangs verloor van Urgenda en waarmee Shell zijn winst de komende periode flink door zal zien dalen.

“Als Shell door was gegaan met produceren op deze manier was de schade mogelijk nog groter geworden want dan hadden ze assets op de balans gehad die later waardeloos waren geworden en wat leidt tot wantrouwen bij investeerders en aandeelhouders. Dat is een veel groter financieel risico dan ingrijpen op basis van ESG ratings waarmee je de risico’s inzichtelijk maakt”, legt Prof. Dr. de Waard uit.

The Joe Rogan Show

Adam Curry steelt de show in deze uitzending door zijn lezing over ESG als een “Foni Baloni” product waarmee de “Woke” agenda verder wordt uitgerold. We gebruikten een fragment uit de onderstaande Podcast die integraal ook de moeite waard is en waar Prof. Dr. Dick de Waard sportief op reageerde want er werd werkelijk geen spaan heel gelaten van het fenomeen waar De Waard een post-academische opleiding voor runt op de Rijksuniversiteit Groningen.

VIDEO: https://youtu.be/F0YckbR8QVw

Persoonlijk CO2 budget

“Minder vlees eten en vliegen door eigen CO2-budget, zo werkt dat”, was de kop op de website van RTL Nieuws waar het Planbureau voor de Leefomgeving een uitgewerkt onderzoek presenteerde rondom een persoonlijk CO2 budget voor burgers dat de registratie van de punten afwikkelt via de bank-app.

“Ik kan hier maar 1 koppeling maken en dat is het Social Credit Score systeem van China” opperde Pasquino aan tafel en ook De Waard gaf toe dit plan behoorlijk eng te vinden.

“Zijn we niet op weg naar een communistisch systeem waarin geen enkele ondernemer en burger nog echte vrijheid kent. En is er nog wel sprake van echt ondernemerschap als bedrijven geleid worden door ESG ratings?” vroeg Pasquino aan Prof. Dr. Dick de Waard.

De Hamvraag

In de uitzending kwam duidelijk naar voren dat Prof. Dr. Dick de Waard – net als de meeste stervelingen – geen zicht had op de vraag, of Climat Change dusdanig ingrijpend de wereld bedreigt, dat ingrijpende maatregels zoals de European Green Deal en dus de ESG ratings nodig zijn. “Daarin zijn wij volgend en moeten wij vertrouwen op andere wetenschappers” antwoordde de sympathieke Hoogleraar Auditing. Een fragment van Nobelprijs winnaar Professor William Nordhaus, gevolgd door een toelichting van wetenschapsjournalist Marcel Crock vormde de basis voor een boeiend gesprek tussen De Waard en Pasquino over Climat Change, adaptatie en de tragiek van de systemische blinde vlek waarbij vrijwel iedereen volgt, grote stappen zet die mogelijk in de verkeerde richting zijn en die catastrofale schade kunnen aanrichten, zonder dat iemand zich realiseert dat hij of zij eraan meewerkt.

Klimaat Lockdowns

Marcel Crock en William Nordhaus kwamen al eens eerder voorbij in een fascinerende uitzending over Klimat Lockdowns, die je hieronder kunt bekijken op ons kanaal.

VIDEO: https://youtu.be/tr3dbiE613A

Klokkenluider

Sinds kort hebben we een klokkenluider project gelanceerd. Heb jij belangrijke & betrouwbare informatie uit eerste hand, maar wil je om welke reden dan ook wél anoniem blijven voor het publiek? Dat kan! Kijk voor meer info hier:

https://www.blckbx.tv/klokkenluider

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

23 reacties

 1. Dick de Waard heeft het over de noodzaak van de goede wil van de top ergo shareholders van een organisatie opdat zij werkelijk een integere organisatie worden. Ik ben het met Dick de Waard eens. Echter, na 10 jaar begeleiden van cultuurveranderingstrajecten in het bedrijfsleven is me in begin 2000 al helder geworden dat het een onmogelijkheid om de huidige CEO's en shareholders werkelijk integer te laten denken en handelen. Wat er nu de afgelopen 1,5 jaar boven tafel komt, maakt duidelijk dat het via de weg van de rede en de logica onbegonnen werk is. Er zijn zo'n 100 bedrijven mondiaal die de grootse vervuiling veroorzaken. Het is redelijk makkelijk om hen duurzaam te laten zijn. Maar ja, waarom zouden ze? Dick de Waard is na 50 jaar bedrijfslevenervaring zo lijkt het, wel wat naïef gebleven.

 2. Dick de Waard heeft het over de noodzaak van de goede wil van de top ergo shareholders van een organisatie opdat zij werkelijk een integere organisatie worden. Ik ben het met Dick de Waard eens. Echter, na 10 jaar begeleiden van cultuurveranderingstrajecten in het bedrijfsleven is me in begin 2000 al helder geworden dat het een onmogelijkheid om de huidige CEO's en shareholders werkelijk integer te laten denken en handelen. Wat er nu de afgelopen 1,5 jaar boven tafel komt, maakt duidelijk dat het via de weg van de rede en de logica onbegonnen werk is.

 3. nodig Judith Curry eens uit
  Ze is een ex IPCCer die is opgestapt nadat vele jonge collegas het veld moesten ruimen omdat ze bewijs hadden dat wat het IPCC beweerde niet klopte maar werden vervolgens weggepest en belachelijk gemaakt, er is volgens klimatoloog Judith Curry een pest cultuur en is elke vorm van tegengeluid ongewenst en dat is waarom zij is opgestapt want zo stelt ze dat heeft niks meer met wetenschap te maken dan behoor je elkander te bekritiseren en vragen te stellen of datgeen wat men beweerd wel klopt!!

 4. de opmerking van prof dr dick over als mensen een t'shirt willen kopen dan gaan ze voor de goedkoopste
  ja meneer de professor dit doen wij en verwachten ook dat de overheid toezicht houd dat het niet gemaakt is door kinderen !!

 5. Ja, meer papierwerk zit ik ook niet op te wachten. Maar ik ben al jaren veganist, heb al meer dan 10 jaar niet gevlogen en m'n favoriete vervoermiddel is een skateboard, dus ik vermoed dat deze initiatieven mij amper raken.

 6. Ik wil een Citroën Ami voor alles rond mijn woning , kijk eens wat als Amsterdam dit autootje alleen nog binnen de grachten laat rijden.

 7. Onze beschaving is de opwarming, Prof Guy mc Person , Prof Peter Wadhams , echt de creme de la creme van de klimaatwetenschappers geven aan dat we nog max 5 jaar van een catastrofaal evenement zitten. De methaanbom zal afgaan ,… meer info youtube kannaal Facing Future.

 8. Het zijn net lobbyisten van sigaretten bedrijven die verbod hierop al jaren tegen houden en vertragen met drogredeneringen.
  Zo zullen slechte kapitalisme ook hun verdienmodel met hand en tand verdedigen maar dat betekend niet dat ze gelijk hebben.

  Sigaretten zijn dodelijk slecht, geld voor olie ook. Ik zie het probleem niet zo om hier is met zijn allen wat aan te doen!

 9. Lekker belangrijk, die afschrijving. Eerst vervuilen ze de boel en verdienen miljarden over de ruggen van burgers en dan zouden we compassie hebben voor afschrijving?!

  Kan mij het schelen dat een booreiland niets meer waard is als we overgaan op duurzame energie!?

  98% van de wetenschappers vinden dat opwarming aarde versnelt wordt door co2 uitstoot. Shell had zelf al rapporten geschreven in de jaren 60 en 70 over hoe slecht olie voor de natuur en klimaat is.
  Denk gewoon logisch na!

 10. Dus het gewone volk moet stoppen met eten van vlees,zodat de rijken meer kunnen vliegen!!!!En wij moeten minder aan verspilling doen en de elite koopt nog groterde en duurder huizen en auto,s!!!!zie ik het zo goed????

 11. het interesseert bevolking totaal niet wat er gaat komen de meeste mensen zijn dik tevreden. mensen willen niet meer vechten voor de toekomst van hun kinderen dat zien we nu wel mensen vechten niet meer voor gerechtigheid of toekomst voor hun kinderen of vrijheden het is de bevolkign wel prima, alhoewel een handjevol mensen nog vechten en strijden maar helaas zullen we verliezen en we gaan verliezen laten we daar maar eerlijk over zijn. we laten alles op zijn beloop en doen niks ja met zijn allen vanaf de computer of telefoon comentaar geven en denken dat we het met mooie woorden af kunnen maar strijden voor de toekomst van hun kinderen of mensen die vechten of strijden of voor hun rechten rechten opkomen is niet meer die tijd is voorbij we zullen moeten leren leven met de nieuwe samenleving want dat zal het zijn en niks meer of minder mensen willen niet meer vechten maar doen hun verhaal via de telefoon of computer

 12. Het vertrekpunt! hoe zuiver is dat? Geweldig dat Flavio deze vraag stelt. Niet alleen maar 1 visie nalopen maar ook de andere mogelijkheden op een eerlijke manier onderzoeken. Als ik hoor EU, dan vind ik het al fout om dat dat per definitie niet democratisch is. Onderzoekt alles, en behoudt het goede!

 13. Mooi om te zien hoe de ene deskundige weer voort bouwt op veronderstellingen van andere deskundigen die hun aannames weer baseren op aannames van andere deskundigen. En al die voorbouwende deskundigen hebben weinig kennis over de aannames van die andere deskundigen waar ze op voort bouwen. Deskundige A zegt dat binnenlopen met vuile schoenen slecht is. Deskundige B zegt dat dat komt door, de zolen. Deskundige C ziet dat er een verband is tussen de schoenmaat en de zool. Deskundige D merkt op dat in het verleden weinig vuile schoenen waren. Deskundige E veronderstelt dat het beter is op blote voeten te gaan lopen. Deskundige F concludeert dat de nieuwe schoenen gefabriceert moeten worden zonder voetzolen. Frans Timmerman zie daar wel wat in en adviseert halve zolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *