“Socrates was een Wappie”, zegt hoogleraar want vragen stellen is wat hij deed…

Note:

Wij hebben twee weken straf van YouTube. Pas op 31 augustus kunnen wij weer nieuwe video’s uploaden. Deze video van Cees Hamelink hadden we al voor de ban ge-upload en kunnen we nu nog uitspelen. Zorg dus dat je geabonneerd bent op onze nieuwsbrief en ons Telegram kanaal zodat we je altijd kunnen melden wanneer er een nieuwe video live is.

“Socrates was een Wappie”, zegt de hoogleraar want vragen stellen is wat hij deed…

Socrates stelde aan zijn gesprekspartners buitengewoon lastige vragen en bracht ze daar ook vaak mee in grote mate van verlegenheid. Zijn gesprekspartners moesten vaak toegeven dat ze niet wisten waarom ze dachten wat ze dachten. Socrates zou dus in onze tijd zeker een Wappie genoemd zijn”, zoals emeritus hoogleraar Cees Hamelink in de opening van zijn nieuwste column zegt.

Hannah Arendt

Hamelink keek onlangs weer eens naar de film over Hannah Arendt, de filosoof die in 1962 verslag deed van het proces tegen de “architect van de holocaust” Adolf Eichmann. Arendt stelde kritische vragen over de rol van de Joodse raden tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook het boosaardige karakter van Eichmann die gedachteloos bevelen uitvoerde. In de film wordt duidelijk dat haar Joodse vrienden haar dit heel erg kwalijk namen en zelfs zeiden “je bent een vriend van Eichmann”. Kritische vragen stellen plaatste haar in een lastige positie waardoor men haar als partijdig zag. Dit lijkt op wat we heden ten dage mee maken met de vaccinatie-discussie waarbij mensen die kritische vragen stellen meteen in het kamp van de Wappies terechtkomen. Socrates maar ook Arendt zou in deze tijd een Wappie genoemd worden.

Universiteit van Amsterdam

Hamelink was decennia lang bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, een instituut dat in zijn hart gebakken zit, zoals hij stelt in de video.

“Ik heb nergens in Nederland een echt moreel beraad gezien. Zelfs niet op de UvA waar ik heb gestudeerd, ben gepromoveerd en heb gedoceerd. Dat op geen enkel moment deze Universiteit zich heeft aangeboden als vrijplaats voor denken en discussies om op een beschaafde manier van gedachten te wisselen over de vraagstukken van nu…”, haalt een enigszins geëmotioneerde Hamelink aan in het middenstuk van zijn column.

Literatuur

Twee boeken komen voorbij in de column en zijn volgens Hamelink de moeite waard om te lezen en kunnen ons helpen om verder te komen uit deze impasse.

Strong Democracy van Benjamin Barber:

Strong Democracy van Benjamin Barber is te koop via: https://www.succesboeken.nl/?isbn=9780520242333&pc=4F791C1E

Het tweede boek waaraan Cees refereert is “De een-dimensionale mens” van Herbert Marcuse en is te koop via: https://www.succesboeken.nl?isbn=9780807014172&pc=4F791C1E

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

14 reacties

 1. Ik hoorde vandaag iemand zeggen dat iedereen recht had op een eigen mening maar dat ongevaccineerden hun bek moeten houden. Hij had zelf niet eens door hoe krankzinnig hij klonk.. Mental gymnastics tot in het extreme. Ik ben een goed mens want voor vrijheid van meningsuiting maar iedereen die het niet met mij eens is moet zijn bek houden.
  Lol

 2. Herbert marcuse frankfurter schule Mr loopt weg met democratie het is altijd een tool geweest van een parasiterende bovenlaag zo ging griekenland ook ten onder Herbert Markus een schoft eerste klas samen met adorno wat vereren die hoogleraren altijd dat uitverkoren volk

 3. De term ‘wappie’ wordt veelal gebruikt door mensen die zelf zeer slecht op de hoogte zijn. Dat blijkt als je met zo’n “Jij bent een wappie roeper” in discussie probeert te gaan, wat niet gemakkelijk gaat omdat ze dus slecht op de hoogte zijn 😴

 4. slecht nieuws dat Youtube overduidelijk in het gelijk is gesteld, en er kennelijk (voor ons dan) nog een schep bovenop mocht doen. Maar ja, nog geen 2 minuten later kon ik er wel om lachen dat ze kennelijk echt zo naïef zijn dat ze denken met deze actie jullie in de wielen te rijden. Ik kijk nu vaker terug dan ooit om te zien of mensen van mening veranderd zijn, en de manier waarop ze daarop terug komen. Die oude video's worden dan wel minder bekeken, maar minder relevant zijn ze daarmee absoluut niet!

 5. "Een democratie (…) waar in het de moeite waard is om te blijven leven." Die laatste zin is indringend. Die zin roept de vraag op of de wereld waarnaar we onderweg zijn eigenlijk wel de moeite waard is om in te blijven leven. Dat klinkt misschien wat duister maar ik denk toch die vraag het verdient om gesteld te worden. Het antwoord zou wellicht meer mensen wakker kunnen schudden.

 6. "twee weken straf van YouTube."

  Ik wist niet dat YouTube naast jurist, ook rechter en executioner is…?

  Eigelijk weet ik dat wel, want ik heb zelf ook al reeds ondervonden, hoe YouTube al enige jaren geen vrij platform meer is, dat in leven gehouden worden door gebruikers/youtubers.

 7. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂deze man heeft professionele hulp nodig hij vergelijkt mensen met wappie s de wappie s zijn niet Kritisch maar gewoon labiel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *