Regeren de Illuminati over de wereld?

Een eeuwenoude geheime orde die de feitelijke wereldmacht in handen heeft, een elite die regeert door chaos en met Rihanna en Jay-Z als prominente leden … een complottheorie te gek voor woorden?

In dit filmpje belicht David Vergauwen de feitelijke en historische oorsprong van de Orde van de Illuminaten. Een orde die tot doel had de perfecte verlichte geest te creëren. Haar leerstellingen waren radicaal en kwamen al snel in het vizier van de machthebbers. Minder dan tien jaar na haar stichting werd de orde al verboden, haar leden opgejaagd en haar werking ontmanteld. En toch blijft ze tot de verbeelding spreken en actuele samenzweringstheorieën voeden.

Desinformatie, fake news en samenzweringstheorieën zijn van alle tijden. Maar waarom zijn complottheorieën zo populair? Vaak steken ze de kop op in samenlevingen die onder druk staan. In een gezonde en stabiele samenleving zijn mensen bereid naar elkaar te luisteren, samen te werken en samen na te denken over de toekomst. Dan maken complottheorieën weinig kans. Duidelijke crisismomenten maken mensen angstig en dan nemen de emoties wel eens de overhand. Drukkingsgroepen maken gebruik van die angst en reiken vaak gekke samenzweringstheorieën aan als een overkoepelend, allesverklarend narratief. Er wordt een gemakkelijk vijandsbeeld opgehangen waarbij vaak onschuldige groepen meer macht en invloed wordt toegeschreven dan ze in werkelijkheid ooit kunnen bezitten. De feiten volgen dan de theorie in plaats van omgekeerd. De gevolgen zijn chaos, hysterie en haat.

Een boeiend en verhelderend verhaal gebracht door Amarantdocent David Vergauwen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *