Radboud Grand Round – Mantelzorgers: klokkenluiders of zorgpartners?

Spreker: Prof. Marcel Olde Rikkert
Het Radboudumc kiest terecht voor de patiënt als partner. De mantelzorger is echter voor veel artsen en verpleegkundigen nog onbekend en onbemind, terwijl juist deze een onverwacht positief kantelpunt in de zorg kan betekenen. Dat is belangrijk omdat we eigenlijk geen simpele ziekten meer kennen, maar vrijwel alleen complexe aandoeningen, met vaak kantelpunten van verslechtering.

Eén van de mantelzorgers die indruk maakte op Marcel Olde Rikkert is Pieter de Boer: “Pieter is geen gewone mantelzorger, maar een energieke, die tegen de stroom in kantelpunten in de gezondheid van zijn dementerende vrouw wist te bereiken”.

Tijdens deze 24e Grand Round neemt Marcel Olde Rikkert u mee aan de hand van het persoonlijke verhaal van Pieter de Boer in deze wereld van kantelen en mantelen. Hij is dé klokkenluider in het onterecht verwaarlozen van ervaringskennis in de huidige gezondheidszorg. Zijn hartenkreet zult u niet snel vergeten.

Prof. Marcel Olde Rikkert
Prof. Marcel Olde Rikkert (1962) is een van de toppers van ons Radboudumc. Hij is geriater, hoogleraar, afdelingshoofd, principal investigator, lecuturer en principal clinician. Vanuit zijn persoonlijke missie begeleidt hij ouderen, zorgprofessionals en studenten door het boeiende landschap van het ouder worden. Zijn persoonlijke visie op ouder worden, verwoordde Olde Rikkert in zijn TEDx presentatie, die hij samen met zoon Joris (17) en vader Bernard (92) gaf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *