“Overheid offert 520.000 levensjaren!” blijkt uit WOB verzoek EZK van oud CBS directeur…

“Overheid offert 520.000 levensjaren!” blijkt uit WOB verzoek EZK van oud CBS directeur…

Oud CBS directeur ad interim Ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een WOB verzoek in bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid t.a.v. de Lockdown in maart van dat jaar. 8 juni 2021 ontving hij de stukken en de data waren ronduit schokkend want daaruit bleek dat de ambtenaren een Lockdown ontraadden aangezien er per saldo 520.000 gezonde levensjaren (qaly’s) verloren zouden gaan.

Minister Eric Wiebes

Toenmalige minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien – blijkt uit de interne stukken – en heeft dus kennis gehad van de pijnlijke feiten en dan rijst natuurlijk de vraag wat er met deze kennis is gedaan? Heeft Wiebes deze informatie overgebracht aan het kabinet? Wist Mark Rutte ervan? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was?

Ir. Jan van der Zanden

Ingenieur Jan van der Zanden heeft als ad interim directeur leiding gegeven aan een grote tak binnen het CBS maar ook bij de Kamers van Koophandel was hij actief op directie niveau. De statisticus en cijferman benadert de zaken graag rationeel en denkt daarom voornamelijk in qaly’s. “Dat lijkt misschien kil maar er is niets zo humaan als deze utilitaristische benadering van een kosten/baten afweging. Qaly’s zijn namelijk niet discriminerend, niet subjectief en daarmee de meest egalitaire manier van beleidmaken die voor handen is. En daarom wordt deze rekenmethode ook al sinds de jaren 80 gehanteerd door overheden” legt de bevlogen rekenmeester uit aan programmamaker Flavio Pasquino. “Er wordt in deze crisis vanaf het begin gewerkt volgens het beginsel van de “Rule of Rescue” en dat is heel even te begrijpen maar daarna moet de ratio terugkeren en utilitarisme weer gaan domineren ten einde de juiste keuzes te maken voor de gehele volksgezondheid en niet enkel de Covid-19 patiënten”, aldus Van der Zanden.

Qaly

Een qaly is een afkorting van “Quality-Adjusted Life Year”. Dit wordt gebruikt om de kosten-effectiviteit van bepaalde interventies in te schatten en staat voor een gezond levensjaar.

1 qaly staat dus voor een 100% gezond levensjaar en de normering is in Nederland:

Bij preventie: 20.000 euro / qaly

Bij curatie: 80.000 euro / qaly

Qaly’s zijn dan ook de meest objectieve rekeneenheid om termen als “nevenschade” en “disproportionaliteit” enige waarde, context en inhoud te geven omdat ze anders sentimentele woorden blijven die niets meetbaars uitdrukken waarmee een zinnige afweging kan worden gemaakt qua kosten en baten.

Prof. Dr. Damiaan Denys

In de uitzending tonen we ook een fragment van de EO (NPO) waarin psychiater en filosoof Damiaan Denys de term “sentimenteel individualisme” uitlegt aan oa. SP fractievoorzitter Lillian Marijnissen die dichtbij de Brabantse Corona brandhaard in Uden woont en vanuit emotie de crisis benaderde in dit programma. “Exemplarisch voor Rule of Rescue-gedrag waarbij vrijwel iedereen aan de tafel geen oog leek te hebben voor het grotere geheel”, legt Pasquino uit die een verwijzing maakt naar onderstaande link om de integrale clip te bekijken.

VIDEO: https://youtu.be/Pv__4RzRxJA

Bronnen:

WOB verzoek aanvraag, EZ stukken en achtergrondartikel over o.a. “Rule of Rescue”, alternatieve beleidsopties van EZ en uit de literatuur. Tevens links naar de gebruikte wetenschappelijke literatuur in de video vind je hier:

https://drive.google.com/drive/folders/17nAOd5mXetuaNqKe9MXLLEQxjjYE1z-s

Paper “Shepley Orr & Jonathan Wolff”:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11238-014-9434-3

RIVM Rapport 2020 Nevenschade:

https://www.rivm.nl/documenten/rapport-2020-0183

Artikel Parool over WOB verzoek Ir. Jan van der Zanden:

https://we.tl/t-6pZu84d1ZI

https://www.parool.nl/nederland/ministerie-van-economische-zaken-verzette-zich-tegen-intelligente-lockdown~b8f9bffb

Video “De Vodgasten” over reanimatie klein meisje:

Rapport Gupta Group:

https://gupta-strategists.nl/storage/files/200514-Uit-de-wurggreep-van-corona.pdf

Rapport Algemene Rekenmaker 8 april:

https://we.tl/t-28tTZcdcoA

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via Whatsapp, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

15 reacties

 1. Ik zie helemaal geen "redden redden redden". Deze mensen (zoals De Jong en Ab Oosterhaus) weten donders goed wat ze doen. Stelletje engerds in een clubje.

 2. Mag niet doom denken, maar de great reset? Overpopulatie? Wat na de vaccinaties, hoeveel sterven er dan nog op later termijn ivm de testen pas rond 2023/2024 afgelopen zijn?
  Begint steeds meer erop te lijken dat er andere belangen zijn.

 3. wat ik heel vreemd vindt is dat gevaccineerden wanneer ze naar een disco of bioscoop of met het vliegtuig willen dat ze zich moeten laten testen WAAROM? je bent toch gevaccineerd O wacht je kan nog steeds corona krijgen WAT ja WAT ja dat dus wat is dan het nut van vaccineren O wacht je wordt er niet erntig ziek van en gaat niet meer dood? is dat ook zo MMMM? https://www.oann.com/covid-vaccine-deaths-top-9k-cdc-and-european-regulators-investigate-potentially-deadly-heart-inflammation/

 4. De waarheid is dat juist Wiebes intern hevig heeft geprotesteerd tegen de maatregelen. Samen met Hoekstra heeft hij de heren Rutte en de Jonge voorgehouden dat de schade aan de economie enorm is. Die strijd was echter kansloos, want de angst voor het virus en de mogelijke doden was gewoon te groot. Of hij bij die protesten gebruik heeft gemaakt van deze qaly berekeningen weet ik niet. Maar door Wiebes te afficheren als de boosdoener doe je hem enorm tekort.

 5. En dan te bedenken dat Nederland het nog relatief goed heeft gedaan vergeleken met landen met een totale lockdown, de schade per persoon in landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje is wat lockdown betreft nog veel groter…
  Ik vrees echter dat de lange-termijn vaccinatieschade nog veel groter zal zijn dan de lockdown-schade, Nederland behoort ondertussen helaas tot de meest gevaccineerde landen…

 6. De WEF forum doet zijn werk goed. Het inkrimpen van de wereldbevolking is de grootste prioriteit van "onze" volksvertegenwoordigers. Aan de agenda van oa Bill Gates is al flink meegewerkt door bijna alle politici van de wereld. Mensenlevens zijn ondergewaardeerd aan maatregelen tegen onze gezondheid. Agendaproof‼️‼️‼️‼️

 7. Is geen emotionele beleid,want de mensen die van vaccins bijwerkingen hebben,of dood gaan zijn ze niet emotioneel,is satanische beleid,ze wil de wereld onderwerpen

 8. En nu wordt ook duidelijk waarom de Jonge en het ministerie van VWS in allerhaast een team van vijftig juristen heeft opgetrommeld….

 9. Die man legt heel goed uit wat ik al bedoelde in de eerste golf.
  Toen was er een artikel in Nature, stand toen wereldwijd: 450 000 covid doden versus 600 000 excess deaths van andere ziekten (hypertensie, diabetes, enz).
  ONMOGELIJK dat netto beschouwd levens werden gered, want dan zou je moeten starten met een potentieel dodental voor covid om en bij de 1 050 000 , maatregelen hebben tijd nodig , onmogelijk dat je de Gauss curve met meer dan 50% reduceert , want dan zou 1 volledige rechterhelft van de curve compleet weg zijn + nog een deel van de linkerhelft.

 10. Met cloud seeding en H A A R P technologie kunnen ze het weer beinvloeden .Ze kunnen dus ook die overstromingen veroorzaken

  om landbouw oogsten te vernietigen wereldwijd. Dit is uiteindelijk ook de bedoeling om chaos en hongersnood te creeren.

  Deze technologie bestaat echt al jaren, en je kan er ook op youtube nog veel informatie over vinden. De overstromingen van de laatste dagen wereld wijd hebben denk ik hier ook mee te maken, en zijn volgens mij een test, hoe goed het systeem werkt, het grote werk gaat binnen kort beginnen samen met de cyber atack waar Klaus ons al heeft op voorbereidt. No power, No internet ,No medical healhtcare ,No food, etc,etc,etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *