opkomst radicaal rechtse opvattingen | Nikki Sterkenburg & Marijn Kruk | Buitenhof

Een analyse met twee onderzoekers van radicaal rechts: Nikki Sterkenburg onderzoekt nieuw opkomend nationalisme en radicaal rechts in Nederland. En Marijn Kruk is journalist, gespecialiseerd in radicaal rechts in Europa. Waar gaat het hier eigenlijk om? Welk gedachtengoed hangen leden van de jongerenbeweging aan en welke rol speelt antisemitisme hierin?

In Buitenhof gaan bekende politici, topwetenschappers en vooraanstaande opiniemakers in debat over de actualiteit, belangrijke maatschappelijke kwesties en vernieuwende ideeën. Je ziet ons elke week live op zondag, 12.10 op NPO1.

Deze video komt uit de uitzending van Buitenhof op 29 november 2020
https://www.vpro.nl/buitenhof/kijk/afleveringen/2020/buitenhof-29-november-2020.html

https://www.buitenhoftv.nl
https://Facebook.com/BuitenhofTelevisie
https://Twitter.com/Buitenhoftv
#buitenhof
#nikkisterkenburg
#radicaalrechts

10 reacties

 1. Wanneer gaan wij het een keer hebben over extremistische liberalen, oftewel de heersende ideologie? Volgens mij is dat een grotere bedreiging tegenwoordig. Misschien zouden ze daar wat onderzoek naar moeten doen.

 2. Liberalen zullen het Midden-Oosten bombarderen en tegelijkertijd de helft van de wereld het Westen in brengen omdat er veel vluchtelingen zijn (goh waar komen die vandaan?). Daarna gaan ze op tv zeuren en zich afvragen waarom iedereen radicaliseert en een hekel heeft aan liberalen. Goh hoe zou dat toch komen??? Ik weet het niet hoor????

 3. Ook hier wordt antisemitisme weer als een soort containerbegrip gebruikt zonder nu echt inner gaan op waarin het specifieke antisemitisme nou tot uitdrukking komt.

 4. Op links gebeurt hetzelfde. Dat uit zich in globalisering, open grenzen ,afwijzing nationalisme, EUrofielie, tolerant naar islam, afwijzing religie, pro Palestijnen. Aanslag op een moskee wordt herdacht, aanslag op een kerk wordt dood gezwegen. Aanslagen in Europa door moslims is eigenschuld waarbij alleen de aanslagen in de westerse wereld tellen. Selectieve verontwaardiging over Israël, Trump, boreaal, PVV, FVD. Op de rechtse persoon spelen en niet op de inhoud ( Wilders is een vreselijke man , BaudeT is een narcist enz.)

 5. Toch vind ik het vreemd dat George Soros kritici gelijk anti-semitisme word genoemd; Alsof je niet kritisch kan zijn op het persoon zonder joden te haten. Komt over als een framing

 6. Het is jammer dat Nikki zoveel tijd besteedt aan de mensen die zich verzetten tegen de omvolking. Ook de VN spreekt van omvolking (replacement) als een realiteit.
  In steeds meer steden vormen blanke kinderen een minderheid op de scholen.
  Kijk op straat, kijk op scholen, kijk naar de statistieken. De omvolking is overal zichtbaar en alleen mensen die totaal geïndoctrineerd zijn, of anti-blanke sympathieën hebben, kunnen de omvolking nog ontkennen.
  Er kan hoogstens nog discussie zijn over de wenselijkheid van de omvolking.
  Nikki zou haar tijd dus beter kunnen besteden aan de oorzaken van de omvolking. Het is absurd om te stellen dat 'omvolking iets is van alle tijden', of dat 'omvolking een natuurlijk proces is, waarop we geen invloed kunnen uitoefenen'.
  De anti-Marxisten hebben een overvloed aan bewijzen om aan te tonen dat de omvolking een proces is dat gestuurd wordt. Wees niet bang en luister eens naar de jongeren van FvD. Kijk eens op de website van Erkenbrand. Volg enkele van de steeds verder uitbreidende, en snel groeiende groepen nationalisten in Europa of de VS. Laat je niet in slaap sussen door de NPO en andere media. Ga zelf op onderzoek uit. En geleidelijk aan, (voor sommige mensen is het een proces van jaren) doorzie je de leugens van de politiek en de media.

 7. zonder een definitie te geven van extreem rechts, gooit meneer Kruk nog steeds meerdere partijen onder deze term, terwijl de PVV en FVD het eigenlijk alleen eens zijn op het front van immigratie. Waarom doet hij zo vaag, en onduidelijk? Het zelfde geld voor Mevrouw Sterkenburg, die al start met de assumptie dat extreem rechts diep in het FVD geworteld zit. Dit zijn geen mensen die ik kan vertrouwen omdat ze een doel lijken te zoeken bij een conclusie, of een gemeende conclusie. Het is onwetenschappelijk om dit te doen en ik hoop dat Buitenhof dat ook inziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *