Open Brief aan Mark Rutte, schrijfster herbeleeft Iraanse transitie naar Dictatuur.

Shohreh Feshtali vluchtte ca. 30 jaar geleden naar Nederland vanwege doodsbedreigingen aan het adres van haar man. Hij was in het bezit van het omstreden boek “De Duivelsverzen” van Salman Rushdie en daarop stond een Fatwa, oftewel de doodstraf. Na 11 jaar bij de belastingdienst gewerkt te hebben en een perfecte integratie voelde zij zich thuis in Nederland als nooit te voren. Maar sinds maart 2020 zag ze het land transformeren in een land van onderdrukking met steeds minder vrijheden. “De parallellen met Iran uit de jaren 70 zijn ongekend”, vertelt Feshtali in een uitgebreid interview dat daags na deze video op dit kanaal getoond zal worden. Nu behandelen we enkel de Open Brief aan Mark Rutte die de aanleiding was voor Flavio Pasquino om contact met de Iraanse schrijfster te zoeken die maandag 8 maart 2021 haar debuutroman lanceert “Gesluierde jaren”.

Meer over De Duivelsverzen lees je hier;

https://www.parool.nl/nieuws/waarom-je-klassieker-de-duivelsverzen-gelezen-moet-hebben~b64de993/

Meer over het boek van Shohreh Festhali vind je hier;

https://www.ako.nl/gesluierde-jaren-9789493244023.html

Via deze link naar de website van blckbx kun je de integrale brief van Shohreh nog eens rustig nalezen.

https://www.blckbx.tv/videos/open-brief-aan-mark-rutte-schrijfster-herbeleeft-transitie-naar-iraanse-dictatuur

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via whatt’s app, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Voor meer info kijk op https://blckbx.tv

12 reacties

 1. Beetje jammer dit. Zij staat echt niet representatief voor de meeste Iraniërs die ik ken wel voor de gros Iraniërs die ik tegen kom helaas en dat maakt me kwaad. Deze mensen hebben geen vermogen tot zelfreflectie en zijn bij mijn ervaring vaak erg egocentrisch. En zij maakt het wel een beetje melodramatisch. Waarom doet ze alsof ze een prachtig gedicht voorleest? Beetje lachwekkend.
  Voor iedereen die het niet weet .. in Iran hebben we ook hele fijne cultuur waarvan het hart ondanks millennia aan onderdrukking door verschillende externe invloeden altijd blijft kloppen. Dame het zijn die zelfde Nederlanders die mosterd gas verkochten aan Saddam.

 2. Ontzettend goed geschreven!!!
  Mijn ex-partner komt uit Iran en samen hebben we een dochter.
  We zijn nog altijd goede vrienden gebleven en daardoor kon ik hem ook vragen stellen,vooral toen er steeds minder vrijheden kwamen.
  Hij vertelde over de jaren 70 en 80 ,hoe Khomeini als een wolf in schaapskleren het land binnengehaald werd.
  Hoe uit naam van het geloof,langzaamaan steeds meer absurde regels kwamen.
  Precies wat deze dame ook beschrijft in haar brief naar Rutte.
  “Het wordt nog veel erger,straks mogen we waarschijnlijk nog maar 1 persoon op bezoek en met 1 persoon op straat lopen,en natuurlijk met anderhalve meter afstand.En er zal vast wel een avondklok komen.En zomaar even reizen is afgelopen .En anders doen ze alles met indirecte maatregelen,ook de vaccinaties.”
  Dat zei hij vorig jaar april en alles is uitgekomen.
  Hij zei ook dat veel Nederlanders veel te slordig omgaan met hun vrijheid en dat alle vrijheden die we kwijtgeraakt zijn,nooit meer zomaar terug zouden krijgen,hooguit een heel klein beetje,en dat wordt ook weer te zijner tijd afgepakt.
  Als we niet snel wakker worden en terug beginnen te vechten,zal alles alleen maar erger worden.Want we krijgen alle verloren vrijheden anders alleen met strijd terug.Hij zegt heel duidelijk :”als volk heb je de macht,en dat moet je meteen laten zien.Want ze zullen tot het uiterste gaan en doorgaan tot iedereen geen puf en hoop meer heeft,en vooral bedoeld voor de jonge mensen.Als die gedemoraliseerd zijn,daar werken dictaturen vooral aan.

  Hij is dan niet als vluchteling naar Nederland gekomen,hij had namelijk een uitreisvisum omdat hij bijna 3 jaar aan het front heeft gevochten in het leger (verplicht),na 5 jaar constante dagelijkse bombardementen op Teheran.Hij had het allemaal overleefd en wilde echt iets van zijn leven maken,in vrijheid.
  Dus na weer 2 jaar keihard werken en geld sparen is hij in 1990 naar Nederland gekomen.
  Hij heeft aan de HTS en TU-Delft gestudeerd en werkte jarenlang in de ICT.
  Totdat hij helaas toch door het verleden werd ingehaald en hij ernstige PTSS bleek te hebben.
  Hij heeft vrijheid altijd belangrijk gevonden en hij is de laatste tijd verdrietig dat een land als Nederland zo snel alle vrijheden verliest ,al zag hij de signalen meteen,en met hem ook andere Iraniërs.

  Ik vind het heel mooi hoe een Iraanse vrouw verteld hoe sluw een dictatuur erin sluipt.
  Iran was ooit een vrij land,al waren er tijdens het regime van de shah ook wel vraagtekens over mensenrechten schendingen.
  Maar Iran werd ineens een dictatuur en dat is het nog.
  Zo is nergens in de msn te zien of lezen dat in de afgelopen weken er weer gevechten waren tussen het volk en de revolutionaire gardisten en de politie,vlak bij de grens met Pakistan.
  Net zoals er amper tot niets te zien is hoeveel demonstraties er zijn in Nederland,niet alleen op het Museumplein.
  Het is schandalig dat een premier totaal ongevoelig blijkt voor de problemen van het volk,door hem en de rest van de regering veroorzaakt.

  Een volk dat voor tirannen zwicht,zal meer dan lijf en goed verliezen,dan dooft het licht……
  H.M. van Randwijk.
  Verzetsstrijder 2e Wereldoorlog .🙏

 3. het laat rutte gewoon koud, wat voor ongekend, verschrikkelijk leed hij andere mensen aandoet. maar mensen moeten rutte wel opeens zielig vinden als zijn moeder overlijdt. wat een onmenseliijke, duivelse dictator is rutte. hij denk alleen aan zichzelf.

 4. je kan aan rutte schrijven wat je wil. maar rutte is nogal…zwaar autistisch. die leeft in zijn eigen wereldje en trekt zich niks van andere mensen aan. maar kan kennelijk wel hard op lachen om 't leed van andere mensen.

 5. Die brief eindigt meteen in de papiersnipperaar.
  Deze Rutte heeft geen ruggengraat.
  Is een pathologische leugenaar en heeft zijn partner in crime gevonden de psychopaat Hugo

 6. Als 17 maart dezelfde linkse ratten aan het roer blijven word het tijd voor een coup te plegen!!!!! Take back freedom while we still can!!!!!!!

 7. Groot respect voor deze dame!
  Ik heb persoonlijk de gruwelen van de Iraanse dictatuur meegemaakt, die ik hier maar niet herhaal. Voor die gruwelen worden in Nederland nu alle deuren geopend; Wanneer gaat ook de gekochte bruikbare idioot dat eens inzien?

 8. Islam is paard van Troye.Ten tijde van de omwenteling van Perzië naar de Islamistische Staat Iran waren de meeste muzelmannen ook niet fanatiek…

 9. Heb niet het idee dat rutte, de jonge, grapjeshouse of iemand uit onze "regering hier ook maar iets over te zeggen heeft. Kijk naar de vlekkeloze wereldwijde coördinatie en begrijp hieruit dat de bevelen elders vandaan komen. rutte en consorten zijn slechts uitvoerders die hier hun persoonlijk voordeel uit zullen halen. Doen ze dat niet, dan zijn er 10 anderen voor hun. Gezien hun ethiek door de jaren heen hebben ze ook hier geen problemen mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *