Kritiek op Nederlands coronabeleid vanuit Deens perspectief. Een gesprek met Rudi Westendorp

Ad Verbrugge in gesprek met hoogleraar ouderengeneeskundige en voormalig lid van het Deens OMT Rudi Westendorp. “Wij moeten een andere manier vinden waarop wij met elkaar samenleven, anders gaan wij verdord te gronde.”

Westendorp is werkzaam in Kopenhagen en kan daarom de corona-epidemie in Nederland en Denemarken goed met elkaar vergelijken. “Ieder land krijgt de coronacrisis zoals het georganiseerd is. Het is een reflectie van hoe je als samenleving in elkaar zit.” Westendorp ziet dat hier alles tien maar erger uitpakt. Hij is vooral kritisch op de manier waarop in Nederland over de omgang met het virus wordt nagedacht. “Nederland kan alleen nog maar denken in ic-getallen en lockdowns.”

Een lockdown, zo stelt hij, is een paardenmiddelen, en zoals elk paardenmiddel heeft dat enorme bijwerkingen. Westendorp pleit voor een veel gedifferentieerder beleid. Hij vertelt over hoe de Denen het aanpakken. Zij begonnen ook met een strenge lockdown, maar: “heel vroeg nam het kabinet het besluit [..] het kan niet zo zijn dat hele gezinsleven en de scholen ruïneert. Dat is een begin van de opening van de maatschappij.” Inmiddels zijn alle scholen, horeca, winkels en cultuurinstellingen – natuurlijk met gepaste maatregelen – gewoon weer open. En in tegenstelling tot hier hadden ze daar bijvoorbeeld ook veel sneller de testcapaciteit op orde. “De Nederlandse gezondheidszorg is niet aan te sturen. [..] Corona maakt helder waar de weeffouten van het gezondheidsstelsel zitten.”

Toch zien we de lockdowns op veel plekken in de wereld. Volgens Westendorp heeft dat te maken met een soort kokerdenken die samenhangt met de massamedia. “Ik heb het idee dat we allemaal locked in zijn in de lockdown bubbel. Alsof dat het enige middel is om met dit virus te leven.” Volgens Westendorp is dat uiteindelijk niet duurzaam. Hij spreekt over de sociale promiscuïteit die corona blootlegt. “Wij moeten een andere manier vinden waarop wij met elkaar samenleven, anders gaan wij verdord te gronde.”

1:24 Wat valt jou als Deens arts op aan de situatie in Nederland?
6:38 Kun je eens reflecteren op of corona gezien kan worden als een ouderenziekte?
10:47 Kun jij wat zeggen over het solidariteitsbegrip in de coronacrisis?
12:37 Het Deense perspectief
21:20 Hoe kijk jij naar de wereldwijde reactie op het virus?
25:21 Alternatieve geluiden lijkt toch nog een beetje taboe, hoe zie jij dat?
32:07 Over het perspectief op de ziekte en de proportionaliteit in de discussie
37:52 Wat zegt het over de Nederlandse gezondheidszorg dat het zo lang duurde voordat de testcapaciteit op orde was?
47:39 Hoe kijk jij aan tegen de komende 10, 20 jaar? Naar welke nieuwe wereld zijn we op weg?
54:17 Heb je nog een laatste aanbeveling vanuit Kopenhagen?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Website: https://www.denieuwewereld.tv
Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld

26 reacties

 1. Ik ga er niet vanuit dat mijn vraag beantwoord gaat worden gezien de video een maand geleden is gemaakt, maar goed is het proberen waard.

  Ik ben ontzettend blij dat dit een van de enigste onafhankelijke journalistieke platforms is, er worden hele rake goede dingen gezegd. Omtrent Corona vraag ik me echter wat af. Ik ben het eens met hoe de maatregelen belachelijk zijn; het verplichten van een mondkapje. Maar ik vraag me wel af hoe jullie kijken naar de stijging op de IC, als deze vol zit, hebben we te maken met een heel eng gevolg niet? Hoe kijken jullie daarnaar, de druk op de zorg lijkt namelijk wel een reeel probleem te zijn. Of zit ik er dan helemaal langs?

 2. Denemarken is qua grootte ongeveer hetzelfde oppervlakte als Nederland. Maar er wonen ongeveer 5 miljoen inwoners. Dus veel dunner bevolkt.Dus die vergelijking klopt in mijn optiek niet helemaal correct. Veel wat deze meneer verteld wat de ouderen bescherming betreft ben ik het helemaal mee eens.

 3. Klopt helemaal,in 2018 zijn meer mensen gestorven aan influenza en waar is influenza nu gebleven dan? Als ik in de zaterdagkrant naar de doden-advertenties kijk zijn de gestorven mensen bijna allemaal boven de 75 en zelfs boven de 80 en 90 jaar en dat is eigenlijk een normale leeftijd om deze wereld vaarwel te zeggen of ben ik nu gek?

 4. Opnieuw: een groot genoegen, ik hoor in feite niets nieuws, maar de wijze waarop het wordt gezegd, het gezag waarmee het wordt gezegd zijn hoe dan ook verfrissend. De 'uitsmijter' is me daadwerkelijk uit het hart gegrepen. Hulde aan Ad Verbrugge.

 5. er zijn toch medicijnen tegen Covid alleen krijgen mesnen dat niet in de 1e fase. Tijd om dat wel te gaan geven en in massaproductie te gaan nemen

 6. Toch een kleine nuance. Denemarken, Zwitserland en sommige andere landen doen het ook soms beter in de cijfers omdat de bevolkingsdichtheid ‘anders’ is. Dat is niet zo eenvoudig aan te pakken

 7. Virologen zijn veelal veeartsen in NL. prutsers. Gemocide inderdaad op ouderen. Alles wordt verdraait door de prutsers. De regering ZEND en tolereert nauwelijks tot nul andere meningen. Ze zijn narcistisch bezig ze houden niet van hun mensen. Er is geen dodelijk virus.

 8. Topper die meneer Rudi Westerdorp, ik had nooit gedacht dat hij duidelijk heeft gemaakt dat het beleid in NL zich alleen stom blind focused op IC bedden. Mooi dat hij dit zo goed uitgelegd heeft en nu hopen dat Rutte en het kabinet durft om zaken te veranderen. Ik ben bang dat Nederland te veel naar Amerika en de tech bedrijven luisterd, dus het domme idee van surviance en beboeten is aantrekkelijker voor Rutte / VVD dan vrijheid en een balans met het helpen van mensen die ademhalings problemen hebben.

 9. Jullie gaan volledig voorbij aan de (zeer geringe) ernst van het virus, hiervan zijn inmiddels vele wetenschappelijke bewijzen die zelfs de WHO wel moest accepteren. Vanwege die zeer geringe ernst van deze en nagenoeg ieder voorgaand virus, bewerkstelligt een lockdown het tegenovergestelde effect, namelijk een langer voortbestaan van een virus. Juist de open samenleving met intermenselijke contacten zorgt voor een snelle verspreiding en daardoor immuniteit, waardoor de kwetsbare groepen nu verlost zouden zijn geweest van deze hysterie.

  Dit is een technisch benadering van het “probleem”, die allang niet meer gaat over feiten en argumenten, maar durven we die discussie te voeren?

 10. Ik ben benieuwd of nu de teleportatie technologie in een versneld tempo wordt uitgewerkt. Waarom zou je straks nog in een volgepropt vliegtuig gaan zitten dat kan exploderen als je je kunt laten teleporteren? "Beam me up, Scotty!"

 11. In maart deed iedereen wat er gezegd werd.
  Geen verschil met Denemarken.

  Rudi zegt eigenlijk hetzelfde als Rutte.
  Gewoon je bek houden.

  Wij worden voor de gek gehouden door Rutte en co.
  Dat is het probleem.
  Het probleem is NIET dat wij egoïstisch zouden zijn.
  Wij zijn wel goed, maar niet gek.

  Verder lijkt Rudi met zijn stelling dat we moeten veranderen een internationale agenda te omarmen, namelijk die van het WEF.
  Mogelijk doet hij dat per ongeluk, mogelijk spreekt dat narratief hem aan en ziet hij niet wat erachter schuilgaat.

  Sommige dingen ziet Rudi heel goed.
  Hij is echter te overtuigd van zijn eigen gelijk om het grotere geheel te kunnen zien.

 12. Aardig gesprek en Rudi Westendorp heeft best verstandige inzichten, maar met zijn verhaal over ‘sociale promiscuïteit’ slaat hij de plank wat mij betreft totaal mis. De inperking van sociale contacten en het recht je te verplaatsen en te reizen is juridisch en filosofisch principieel onacceptabel en praktisch onhaalbaar. De stelling dat ‘sociale promiscuïteit’ de oorzaak is van de huidige Corona crisis is zeer aanvechtbaar. Deels zullen we meer contacten hebben, maar men kan evengoed stellen dat mensen in bijvoorbeeld de 19e eeuw veel meer opgepakt in veel dichtbevolktere stadswijken woonden met veel meer mensen per huis. Als zijn stelling zou kloppen, zou de Spaanse griep veel minder doden als gevolg gehad moeten hebben. En ten tijde van de pest reisden mensen nauwelijks, maar toch verplaatste het virus zich razend.
  Het verminderen van ‘sociale promiscuïteit’ levert direct strijdigheid op met diverse grondrechten en is een onaanvaardbare aantasting van de individuele vrijheid. Ik zie ook niet in hoe je dat zou kunnen realiseren zonder een totalitaire big brother staat op te tuigen, waarbij burgers tot horigen van de overheid worden gedegradeerd.
  Rudi Westendorp maakt zichzelf belachelijk met zijn wetenschappelijk niet onderbouwde theorietje die alleen maar kan uitmonden in een horrormaatschappij…

 13. De grote vraag is wie hebben er voordeel bij dat ouderen en kwetsbaren vanaf het begin juist zo slecht zijn beveiligd tegen besmettingsgevaar? Hoe minder ouderen en kwetsbaren, hoe minder kosten op langer termijn aan zorg, pensioen, aow etc? De miljarden gingen naar steunmaatregelen ivm de lockdown en niet naar juist die groep. Terwijl als er voor beter zorg , bescherming en ventilatie was gezorgt er veel minder steunmaatregelen nodig waren geweest. Stel dat er 20.000 per oudere boven de 65 en kwetsbaren was uitgetrokken dan was er aan een half miljoen mensen 500.000 x 20.000 = 10 miljard nodig geweest en de interne economie had gewoon kunnen blijven draaien. Iedere huisarts heeft een lijst van patienten in zijn praktijk die ieder jaar in aanmerking komen en uitgenodigd worden voor de griepprik. Deze lijst wordt elk jaar geupdate en vernieuwd. Een koud kunstje om die groep voorlichting te geven, hand en span diensten ism thuiszorg, beschermende middelen en in verpleeghuizen of ouderenwoningblokken, betere ventilatie dan wel ionisatoren.

 14. Sociale structuur van de maatschappij speelt dus een grote rol. En of de individu zichzelf op nr 1 zet of zich eerst onderdeel voelt van het geheel. Dit is niet iets dat je in een paar maanden kunt veranderen. Het is makkelijk om de verschillen tussen landen te benoemen, maar hoe ga je precies de maatschappij en de instelling van individuen daadwerkelijk veranderen als een bepaalde houding al ingebakken is?

 15. Wanneer gaan jullie van De Nieuwe Wereld eens kijken naar dingen als The Great Reset, The 4th Industial Revolution, Stakeholder Capitalism, 17 Sustainable Development Goals en Agenda 2030 / 21 en de invloed hiervan op de ontwikkelingen van nu?

 16. Dat wij in Nederland een factor 10 meer aan oversterfte zouden hebben, ligt dat niet aan de bevolkingsopbouw? De groep van 65+ is ontzettend groot vanwege de naoorlogse babyboom. Dat aspect hoor ik helemaal niet! Ik weet niet hoe die babyboom in Denemarken ontstond of dat die überhaupt hoog was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *