Is biologisch echt beter?

Over synthetische vs biologische bestrijdingsmiddelen en biologische landbouw

Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant.

Meer wetenschap? Check:

Onze website! ► http://www.universiteitvanvlaanderen.be
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitVL
Facebook ► https://www.facebook.com/Universiteit…
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitVL

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvanvlaanderen.be.

10 reacties

  1. Pfoeh, dat je als een dergelijk wetenschapper voor het karretje van intensieve landbouw laat spannen. Maar ja, degene die de universiteit sponsoren moeten wel te vriend gehouden worden. Dat is pas zorgelijk…….

  2. Wat een suggestief verhaal, Monsanto of wij van WC eend zeker. Het begin van zijn betoog gaat naar mijn smaak al fout : "Wat is het probleem, mensen en planten worden ziek". Dit lijk me nou niet het probleem maar een gevolg. Bijvoorbeeld als een mens of plant uit evenwicht is wordt het ziek. En het probleem is waarom het evenwicht is verstoord. Dus 1 veld met alleen maisplanten en dan bespuiten, monocultuur, klinkt dat evenwichtig. Nee dit is het probleem. Kijk naar een jungle of een bos, evenwicht, de natuur regelt het zelf. Niks geen probleem waar deze meneer het over heeft. Zat in zijn appelboom in elke appel een rups? Respect voor de boeren die al naar bio zijn overgegaan.

  3. Leuke filmpjes altijd van Universiteit van Vlaanderen, maar deze vond ik echt suggestief en vooral het eerste gedeelte niet heel wetenschappelijk. Ik ging me echt afvragen door welke van de grote jongens in de voedingsmiddelenindustrie de uni wordt gesponsord. De conclusie kon ik me echter wel in vinden, het is nooit zwart wit. Mijns inziens komen we er alleen door het beste te gebruiken van beide werelden. Het lijkt me hoe dan ook zeer belangrijk dat vooral op dit gebied nog veel onderzoek zal worden uitgevoerd.

  4. Onderzoek over welke schade de huidige monocultuur aan ons landschap geeft is nog nooit van de grond gekomen want er spelen teveel belangen.. je gaat niet je eigen broodwinning in gevaar brengen .. en juist dat systeem zorgt voor defensief gedrag en houdt ons landachapsverkrachting in stand

  5. Mischien goed om zembla biologisch eten te kijken .. een beetje verwant.. daarin het grootste europese onderzoek naar of biologisch eten gezonder is .. veel plezier

  6. De titel had m.i. beter geweest "Zijn biologische bestrijdingsmiddelen echt beter?". Een belangrijkere differentiator tussen industriële, biologische en bio-dynamische landbouw is de energievergelijking, nl. hoeveel energie heeft een boer nodig versus hoeveel energie brengt hij op. Voor een traditionele boer is de uitkomst licht positief, een industriële boer zwaar negatief. Tenminste, als ik goed geïnformeerd ben.

  7. Met permaculture los je de meeste problemen op inclusief de schaalbaarheid. Maar dan moet je wel afstappen van je monocultuur mindset.

  8. Akkoord met Zjef, en laten we de bedenkingen van Pieter eens hernemen als we in Europa aan 50% biologische landbouw zitten. Biologische boeren en wijnbouwers hebben al alternatieven voor koper.Heeft Pieter al eens de studies van Prof. Seralini bekeken ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *