Hoe gevaarlijk is het coronavaccin?

Het #Pfizer en het #Moderna-vaccin zijn in de Europese Unie goedgekeurd. Het #coronavaccin is er snel gekomen, kan dat dan wel veilig zijn? Hoe zit het met de #langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de risico’s van zo’n vaccin? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.

Verantwoording 40.000 personen:
+/- 40.000 gevaccineerde mensen is gebaseerd op 15.000; Moderna en 22.000; Pfizer die het vaccin kregen (niet het placebo)

De studies die worden genoemd om te bepalen wat de kans is dat je sterft aan corona:
– Stanford Universiteit: https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf
– University of Washington, Abraham D. Flaxman: https://rapidreviewscovid19.mitpress.mit.edu/pub/p6tto8hl/release/1
– Imperial college: https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/mrc-gida/2020-10-29-COVID19-Report-34.pdf
– RIVM, Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten. Berekening op basis van de eerste golf: ,,We denken dat ongeveer 1 op de 100 besmettingen tot een overlijdensgeval leidt. Dat is gebaseerd op de inschatting dat ongeveer 1 miljoen mensen dit voorjaar antistoffen hadden.

De studies over chronische klachten na corona:
– https://openres.ersjournals.com/content/erjor/6/4/00542-2020.full.pdf
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33220049/
– https://www.longfonds.nl/nieuws/zes-maanden-na-infectie-vrijwel-alle-coronapati%C3%ABnten-in-onderzoeksgroep-hebben-nog-klachten

Informatie voor doven en slechthorenden:
Er is een versie met doventolk gemaakt. Die vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=dLBh-Bctznk

————————————————————————————————————-
Ondertiteling nodig?
Selecteer instellingen (tandwiel) – ondertiteling – selecteer een taal – druk op de knop voor ondertiteling (naast het tandwiel)

We hebben ondertiteling in Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Italiaans, Nederlands, Noors, Spaans en Turks.

Veel dank aan: Maximilian Brinkhaus, Sabrina Pollastro, Laura Delvasto Nunez, Alice Isakson, Georgi Viyachev, Milena Viyacheva, Bogac Ercig, Sally Hanna, George Elias en Casper Marsman.

Do you need subtitles?
Select settings (wheel) – subtitles – select the language of your preference – select the subtitle icon (next to wheel)

We have subtitles available in Arabic, Bulgarian, Dutch, English, German, Italian, Norwegian, Spanish and Turkish.

————————————————————————————————————-
Meer wetenschap? Check:

Podcast op Spotify ► https://open.spotify.com/show/0z2ydI7p9BA6wxFiq8U0lF?si=ty6sDj2XQoOoBj8IKKxAXw
Podcast op iTunes ► https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-universiteit-van-nederland-podcast/id1385505692?mt=2
Onze website! ► http://www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ►https://www.instagram.com/UniversiteitNL
Twitter ► https://twitter.com/UniversiteitNL
Facebook ► https://www.facebook.com/UniversiteitvanNederland

Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl

Regels voor reacties
Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Er zijn wel een paar regels:
– Schelden is niet toegestaan, net als discriminerende of racistische uitspraken.
– Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
– Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
– Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

27 reacties

 1. Naast hartspierontsteking , hartzakjeontsteking , bloedproppen ( long hersenen ) hersenbloeding , verlamming verschijnselen , menstruatie problemen zijn er nu nieuwe bijwerkingen geconstateerd . Hetzij allen zeldzaam. Je zou maar de pechvogel zijn . Het “goedje” zou veiliger zijn dan een frikandel.
  Om in details te treden gaat het om het volgende :
  Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) doet onderzoek naar drie nieuwe aandoeningen die zijn gemeld na toediening van de vaccins van Pfizer en Moderna om vast te stellen of het gaat om nieuwe bijwerkingen.
  Het gaat om een artikel in de Telegraaf met een niet passende headline en is dat tegen het zere been van deze campagne. Telegraaf moderna-en-pfizer-crashen-op-beurs-na-zorgen-om-coronavaccins
  De aandoeningen – erythema multiforme, een vorm van huiduitslag; glomerulonefritis, ontsteking van de nieren; en nefrotisch syndroom, een aandoening die gepaard gaat met groot eiwitverlies met de urine – worden onderzocht door de veiligheidscommissie van de EMA. Uiteraard kunnen wij de resultaten van dit onderzoek raden , geen verband met het vaccin??

 2. Trombose, hartontsteking, menstruatiestoornissen, anafylactische shock, en joost mag weten wat voor "onschuldige" bijwerkingen er in de toekomst nog boven water komen. Maar nee hoor, de vaccins zijn 100% veilig volgens de overheid…

 3. Lol ik ga echt geen vaccin doen die binnen 1 jaar is gemaakt, paracetamol duurde zelfs jaren lang om te ontwikkelen, mensen met logisch verstand nemen deze gif niet, wees niet naïef is je eigen gezondheid als er iets gebeurt kan je ze niet aanklagen omdat je moet tekenen

 4. Wat een ongekend verkoop praatje dit. Ik ben blij dat er meer mensen zijn die dit niet blindelings geloven. Het erge is, ik heb helemaal niet het gevoel dat ik uberhaupt hardop mag denken over corona, de tegenstrijdigheden, de lage IFR en over de werking van het vaccin. Tenzij je overal voor bent. Mensen verklaren je voor gek. Ik word daar heel triest van. En al die kinderen maar inspuiten! Ik ken bijna alleen maar mensen die dit helemaal oke vinden. Echt stuitend vind ik dat. Die zijn blij dat de kinderen voor de tweede keer mogen. Hoe kan dat toch?

 5. Lasting a total of 21 weeks, the influenza epidemic in the Netherlands in the winter of 2014/2015 had the longest duration since more than 40 years.The high number of influenza cases has probably led to more pneumonia cases, which is a known complication of influenza, and to higher mortality. During the epidemic period, more than 65,000 persons died in the Netherlands; this is approximately 8,600 persons more than the expected number of deaths in this 21-week period. This winter, the vaccine effectiveness was lower than expected. It remains unclear whether this contributed to the long duration of the epidemic.

 6. Bij de Mexicaanse griep waren er langere termijn effecten, zelfs tot 10 jaar later en het was duidelijk dat het ging om die vaccins van de Mexicaanse griep

 7. Als je dit zonder mening kijkt, klinkt het heel erg alsof ze maar wat lult bij sommige dingen, volgens haar is de noodzaak de reden dat dit vaccin zo snel ontwikkeld is/word maar het gaat om de testperiode waar tijd overheen gaat toch of zie ik het verkeerd??

 8. Ze hadden gewoon een vaccinatie plicht moeten invoeren en iedereen die niet komt opdagen onder dwang ophalen met een ME Busje en naar de vaccinatie locatie brengen

 9. Ik heb Pfizer laten zetten werkt prima! Na 2-3 dagen voel je beter! Hoofdpijn weg misselijkheid weg Niet druk maken over fabels van andere mensen.

 10. Lange termijn effecten zijn er helemaal niet. Het is een soort van suiker, even een sugerrusch en dan ben klaar. Ha ha ha ha ha ha. Tot over 10 jaar!

 11. BRUSSEL KOOPT 150 MILJOEN MODERNA-VACCINS VOOR 2022

  CORONAVIRUS IN EUROPA

  22.06.2021 | 14:23

  De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het Covid-19-vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna.

  Het lopende contract wordt voor 2022 aangepast, zodat ook vaccins kunnen worden aangekocht die tegen nieuwe varianten beschermen, die bij kinderen kunnen worden gebruikt en ‘opfris’-vaccins die voor extra bescherming kunnen worden toegediend na eerdere inentingen.

 12. Hoe kun je nou mogelijk zeggen dat je lange termijn bijwerkingen 'nooit echt voor ziet komen'? Het vaccinatie is net een jaar geleden uitgebracht, waarvan er al drie soorten zijn terug geroepen vanwege de vele bijwerkingen ervan.. en dat is alleen op de korte termijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *