EU en Polen op ramkoers om rechtsstaat: wie trekt aan langste eind? • Z zoekt uit

EU en Polen liggen op ramkoers om de rechtsstaat. Brussel heeft Polen een ultimatum gesteld. Binnenkort moet het zich weer schikken naar de regels uit het Verdrag van Lissabon. Trekt Polen de keutel in? Voor Polen staan miljarden op het spel. Voor Europa de geloofwaardigheid.

Meer video’s en verhalen van RTL Z zien? Download nu de app:

Google Play: https://r.tl/2zOJRcO

App Store: https://r.tl/3hI5WLb

21 reacties

 1. Didn't the German Constitutional Court make the exact same judgement last year with regard to the power of the ECJ? But we should just ignore that, when Germany does it it's well founded and food for thought, when Poland does it it's undemocratic and oligarchic. And the fact that RTL is majority German owned has no role in it either.

 2. Polen heeft deze strijd al gewonnen.

  Europa kan geen kant op. Als je de geldkraan dicht draait richting Polen en ook een EU Lidstaat, dan komt de geloofwaardigheid van de EU in het geding en laat het zien waarom de EU een falend prestige project is van de Duitsers door de Geschiedenis weg te poetsen.

  Daarnaast worden de Klimaatdoelen niet gehaald, omdat Polen dus een achterstand krijgt en daardoor meer geld moet krijgen om aansluiting te vinden.

  Als laatste punt zullen Polen minder vertrouwen krijgen in de EU en niet meer komen om te werken, wat nadelig is voor Europese bedrijven. En door dit beleid kan Polen andere investeerders zoeken en een 2de Malta worden dat allerlei mensen Paspoorten geeft om vrij te kunnen reizen binnen Europa.

  Polen zit in een Win Win Situatie & de EU / Brussel kan letterlijk geen reet doen.

 3. Dus de EU (de meest ondemocratische gekozen "leiders") moet een ander lidstaat vertellen wat wel en democratisch is? Maar als jullie (RTLZ) nou ook eens ging druk maken om het verval van onze rechtsstaat kunnen in NL de schade beperken van wat zo iets met zich meebrengt of zijn jullie te druk met andere belangrijke dingen. Ironisch om te zien dat jullie altijd makkelijk met het vingertje naar een ander land wijzen maar geen reflectie hebben om de problemen hier. Schaamt u diep en nee jullie zijn alles behalve journalisten. Pure vooringenomenheid en afhankelijkheid twee dingen waar die een echte journalist schuwt.

 4. Mooi plan, dan blijft er meer geld over voor de andere Europese landen en wordt Polen weer een leuk goedkope vakantie bestemming.

 5. Al die Nederlandse EU haters hier in de comments… weten jullie überhaupt wel waar dit over gaat? De algemene corruptie in de Poolse rechtsorde is sinds PiS nog erger geworden dan het al was en de-voor-de-regering ongemakkelijke rechters mogen zomaar worden ontslagen. Polen hebben in een referendum gestemd om de hoogste rechterlijke macht af te dragen aan de Hof van Justitie van de EU. Het feit dat de huidige regering hier verandering in wilt brengen is een handeling dat de democratische wil van de Poolse bevolking (uitgesproken via een bindend referendum) vernietigt. Niet te vergeten dat hiermee de Poolse samenleving mogelijk miljarden euro’s kan verliezen. En dat betekent: geen nieuwe wegen naar onderontwikkelde dorpjes. Geen snellere treinverbindingen. Geen moderne medische apparatuur in ziekenhuizen. Geen verbetering van de dodelijke luchtvervuiling.

  Wat zouden jullie kiezen als regering: je houden aan de regels waarmee je bevolking op een democratische wijze mee akkoord is gegaan of onnodig ruzie maken met als risico dat je miljarden euro’s misloopt door je hersenloze en uiterst domme handelingen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *