“De stem van de rechtvaardigheid kan niet vermoord worden”, zei Óscar Romero vlak de moord…

“De stem van de rechtvaardigheid kan niet vermoord worden”, zei Óscar Romero vlak de moord…

De titel van dit korte en wederom leerzame college is een quote van de op 24 maart 1980 vermoorde Aartsbisschop Óscar Romero. Een moedig man die in het corrupte El Salvador zijn rug recht hield en de waarheid altijd bleef spreken totdat de doodseskaders hem op de tragische “lista assasinado” plaatsten. Emeritus Hoogleraar Internationale Communicatie & Mensenrechten Professor Cees Hamelink looft de rechtschapenheid van de geestelijke en haalt hem aan als voorbeeld van een “mogelijke” waardevolle christelijke moraal die terug zou moeten keren bij het falende christelijke democratische appel, oftewel CDA.

IKON / VPRO

Hamelink heeft in zijn beginjaren als journalist gewerkt bij de IKON en de VPRO. “In die tijd werd ik nou juist geïnspireerd door wat er gezegd werd op de grote conferenties over de kerk, samenleving en rechtvaardigheid. “De christelijk ethiek is gestoeld op mooie verhalen die meer op hebben met de armen dan de rijken maar ook meer met de zwakken dan de sterken” legt de 80-jarige vol passie uit aan de toehoorders. “Een politieke partij die drijft op een dergelijke ethiek zou hierin toch een mooie extra bron van reflectie en inspiratie kunnen vinden t.a.v. haar politieke handelen”.

Óscar Romera College

In Hoorn is er een voortgezet onderwijs opleiding onder de naam Oscar Romero College. Op de website van de school valt te lezen;

‘Vrede is een product van rechtvaardigheid.’ Door deze uitspraak van Oscar Romero laten wij ons leiden. Daarom staat het ook op de muur in onze aula. Óscar Romero was voor veel mensen een zeer inspirerende man. Zo wil de school Oscar Romero ook zijn’.

Link naar de website van de school: https://www.oscarromero.nl/onze-school/visie-en-missie

Moordzaak heropend

Het onderzoek naar de moord op Óscar Romero werd in 2017 heropend. In onderstaand artikel lees je daar meer over:

https://www.ncronline.org/news/world/romero-assassination-case-re-opened-el-salvador

BOEK

Interesse in het boek waaraan Cees refereerde van Gustavo Gutiérrez “ A Theology of Liberation”? klik dan op de link die nu volgt: https://www.succesboeken.nl/?isbn=9780883445426&pc=4F791C1E

Klokkenluider

Sinds kort hebben we een klokkenluider project gelanceerd. Heb jij belangrijke & betrouwbare informatie uit eerste hand, maar wil je om welke reden dan ook wél anoniem blijven voor het publiek? Dat kan! Kijk voor meer info hier:

https://www.blckbx.tv/klokkenluider

Wil je op de hoogte blijven?

Twitter – https://twitter.com/blckbxnews

Telegram – https://t.me/blckbxtv

Facebook – https://www.facebook.com/blckbxnews

Instagram – https://www.instagram.com/blckbx.tv

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

29 reacties

 1. Mooi dat deze christelijke overtuiging zo genoemd worden. Ik heb me de laatste tijd vaak verbaasd over de betrouwbaarheid (historisch en archeologisch) van de Bijbel. Hoe deze samenstelling van boeken geschreven zijn, door honderden schrijvers in een periode van 1500 jaar en zo naadloos op elkaar aansluit… Jezus van Nazareth is een bijzonder inspirerend persoon, voorbeeld en heeft gedaan wat alleen Hij kon doen, in onze plaats. En dan nog alle 'voorspellingen' die gedaan zijn en die op het punt staan om uit te komen (ik zag hieronder al een reactie over het laatste Bijbelboek waar het merkteken genoemd staat, iets wat Claus Schab volgens mij graag ziet gebeuren zoals hij zelf zegt). Alleen de liefde wint! Er gebeurt niks wat God niet weet en Hij gaat alles rechtzetten. Alles komt aan het licht, we zullen God zien en dan leven we met Hem zoals we bedoeld zijn, zonder de beperkingen van tijd en ruimte (eeuwigheid/hemel). We hoeven Hem alleen maar in ons leven te vragen (God is een gentlemen, hij komt alleen bij je binnen als je zelf open doet en Hem accepteert) en ons leven op Hem aan te sluiten. Er staan veel hoopvolle verzen in de Bijbel; de wereld is al overwonnen, het kwaad is verslagen, we hoeven niet bang te zijn, we zijn kinderen van God, er gaat rechtgesproken worden, we mogen elkaar helpen en liefhebben. Laten we ons leiden door angst of liefde? <3

 2. Als mensen goede werken verrichten en armenbelasting (2,5% over liquide middelen per jaar) afdragen, is het toch geen probleem als ze rijk zijn?

 3. De kartelpartijen zijn niet in de war. Ze weten precies waarheen ze willen. We zien het iedere dag. Ze liegen hun eigen waarheid bijeen en bouwen verder aan de mondiale diktatuur. Globalisme als de alleenzaligmakende nieuwe religie.

 4. Mooie woorden maar een andere/nieuwe politieke partij gaat geen verschil malen
  De gehele gevestigde orde heeft een pact ze zitten er voor de zielloze satanisten

  Fvd spreekt de waarheid is hecht meer waarde aan het christelijke dan de gehele huidige politiek bij elkaar

 5. De laatste 40 jaren is de hypocrisie van de rooms katholieke en andere christelijke religies naar boven gekomen, pedofilie, moord etc .. van de gelovigen tot de leiders, die het voorbeeld moesten zijn. Ook de politiek die zich christelijke noemt is de toevoeging christelijk gedrenkt in demonische rituelen

 6. There is no time left now fir talking and being Nice and patiënt. Tyranny and fascism are being pushed down our throats. Get up, come into action – not with 30 people and music. Come out in thousands and millions and when we do THE police are outnumbered. Then they have to step aside. WE HAVE THE POWER!

 7. We moeten onze echte koning omarmen. Dat is niet de staat, niet de Habsburgers. Dat is Jesus Christus, zoon van God. Laat ons bidden, om vergiffenis vragen, en ons gedragen naar zijn woord en voorbeeld. We zullen er echt voor beloond worden. Keer terug uit het duister nu het stompje des Christendoms nog gloeit. Kom tot God en verrijk uw bestaan met het leven.

 8. De samenleving met christelijke waarden is al lang verdwenen. Verbazend hoe de laatste 2 jaar de geest volledig uit de fles lijkt qua gekheid die we moeten aanvaarden onder het mom van progressie (= woke). Samen met de corona waanzin zijn we vertrokken voor een ritje naar Babylon. Hopelijk valt de toren opnieuw snel in mekaar.

 9. Heel goede toespraak "De stem van de rechtvaardigheid niet vermoord kan worden" Prachtig. Ik hoop dat die rechtvaardigheid heel snel zal gaan komen, het is de hoogste tijd.

 10. Als het westen gezegend is om hun Christelijk moraal zou armoede weleens niet de ultieme vervulling van haar gezalfden zijn. Armoede heeft geen correlatie met christelijke waarden. De rechtvaardigen dragen hun armen. Kijk naar Ruth. Slechte koningen doen hun volk zuchten. Als er een rechtvaardige koning is juicht het volk. Rijkdom speelt geen rol in het recht. Dan krijgen we communisme dat heeft de grootste ellende gebracht

 11. Zij die betaald worden door big pharma worden tegenwoordig wetenschapper of journalist genoemd. Wetenschappers en journalisten die kritisch zijn en nevenschade van de corona maatregelen benoemen worden burger met een mening genoemd! Triest!

 12. https://youtu.be/SyBEMRyt6Qg

  Ik wil dit betoog graag ondersteunen met dit prachtige strijdlied waarin wordt geroepen om vrijheid.
  Fransman Kaddour Hadadi zingt: “Laten we niet onder de indruk zijn/van al deze onredelijke mensen/verkopers van angst in overvloed/boosheid tot op het punt van onfatsoen” ✌🏽

 13. Dat mensen als Hugo en Wopke zich in de verste verte niet kunnen spiegelen aan het Bijbelse gedachtengoed is misschien nog minder belangrijk dan de mensen die om die redenen op dergelijke partijen stemmen.

 14. de enigste partij die gekozen moet worden is de partij die niet in de politiek of overheid zit. een partij die bestaat uit een collectieve groep van individuelen.

 15. Die partij van de rechtvaardigheid bestaat al professor Hamelink: die heet namelijk de PvdA. U bedoelt toch zeker niet de rechts-populisten van de PVV of het FvD??

 16. Kerk en staat gescheiden houden. Er zijn christenen die er op stemmen omdat het zogenaamd een christenpartij is terwijl ze niet doorhebben dat hun echte politieke voorkeur anders is. Ook christenen die denken dat ze het dan goed doen. Ik vind het absurd om stemmen te moeten winnen via een religie. Met de bijbel in de hand je collega's intimideren en wegtreiteren. Sorry maar je spoort niet als je een religieuze partij ondersteunt. Niks tegen de bijbel ben er mee opgevoed maar hem gebruiken om stemmen voor je te winnen is kapot triest. Nieuw tijdperk zonder religie in de politiek graag. Wel zo eerlijk voor de niet gelovige partijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *