Bonusmateriaal: Ethicus Dr. Erwin Kompanje over natuurlijke selectie & evolutionaire aanklacht

Dieren kennen een natuurlijke selectie maar ons zorgstelsel is een regelrechte aanklacht op de evolutie, zegt Dr. Erwin Kompanje, klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam.

Hij schreef op 15 april een openhartige column op zijn persoonlijke Blog.
“Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een corona-dode?” was de titel en daarin relativeerde hij de Covid 19 sterfte maar vooral benadrukte hij de humanitaire ramp die zich voltrekt t.g.v. de maatregelen. De tekst was de aanleiding waarom ik contact met hem zocht. Ik haalde Erwin op in zijn woonplaats Barendrecht en reed met hem naar zijn favoriete plek, de Europoort. Op deze plek nestelt een mantelmeeuwenkolonie. De plek brengt nieuwe meeuwen voort maar is tevens de laatste rustplaats voor veel zwakke meeuwen. De column werd verfilmd in een “Spoken Word” vorm, na aanpassing van de initiële webtekst ( www.kompanje.org ) en vormt een filosofisch manifest voor het wijdere perspectief dat verder kijkt dan enkel de IC krapte en de sterftecijfers op korte termijn. Laten we hopen dat er meer kritische geluiden komen van dit intellectuele niveau.

Jij kan helpen met een donatie maar ook door deze video te delen op social media en/of via whatt’s app, telegram, signal, messenger, what ever…als de video maar zoveel mogelijk mensen bereikt.

Doneren kan via http://blckbx.tv/doneren

Voor meer info kijk op http://blckbx.tv

Note: in de programmaleader bevind zich een treffende illustratie van de 1,5 metersamenleving waarvan de auteursrechten niet zijn afgekocht. In goed overleg met de auteur is dit nu geregeld o.v.b. de vermelding van de url van www.myrianermes.nl.

21 reacties

 1. En dan wordt déze video pervers onderbróken door een reclame van zieltjeswerving voor defensie !
  Met natuurlijk alleen maar LACHENDE jongeren in beeld met een hip muzieksausje erover heen.
  Dát is idd de 'toekomst' voor jongeren ? Tijdens hun studie worden ze genaaid door Den Haag, nu in hun privé leven worden we allemàal genaaid en dan moeten jongeren bij defensie gaan werken ?

 2. Een fijn gesprek, en eens een andere kijk hoe maatregelen ervaren kunnen worden. Maar de regering moet toch maatregelen nemen, ze kunnen niet niets doen. Als hier wordt gezegd de maatregelen zijn inhumaan en er worden argumenten aangehaald die heel begrijpelijk zijn, ook vindt ik dat de overheid de bevolking meer erbij moet betrekken. Maar wat ik een beetje mis is een gesprek over wat moet je dan wel doen om de besmettingen zo laag mogelijk te houden, want.je kunt wel vragen of de oudere bewoners in een verzorgingshuis die maatregelen willen, maar wat als dan een kleinzoon of dochter op bezoek komt, en je gewoon normaal contact met elkaar hebt, met geen afstand van elkaar, en het kleinkind blijkt covid 19 te hebben maar er zelf niks of nog niks van merkt en opa of oma aansteekt en opa of oma uiteindelijk komt de overlijden. Opa of oma hoeft dat mischien niet erg te vinden maar het kleinkind loopt mischien een enorm schuldgevoel op en denkt had ik maar afstand gehouden of was ik maar niet gegaan. En zo zijn er nog meer situaties waarbij je denkt wat is de beste keuze. Een besmetting.kun je overal oplopen en is ook onderdeel van het leven. Met de griep zijn er ook veel besmettingen, maar wat zou er gebeuren als er niet zo'n drastische maatregelen zijn, en we gewoon doorgaan met ons leven, hoe ziet het dan uit? Hebben we dan binnen een jaar geen bejaarden, zwakken en zieken meer, en overvolle ziekenhuizen? Hopelijk kunnen we daar eens op dit platform over praten.

 3. Heel mooi gesprek. En voor iedereen jong of oud: een troost reïncarnatie bestaat 🙂 We gaan verder met wat we te leren hebben. Zelfs de Bijbel geeft dit aan (zie hieronder), maar wordt door religie ontkent omdat ze je wijs maken de Bijbel letterlijk te nemen i.p.v. symbolisch.

  Ecclesiastes 1:9-11 (King James Version)
  9 The thing that hath been, it is that which shall be; and that which is done is that which shall be done: and there is no new thing under the sun.
  10 Is there any thing whereof it may be said, See, this is new? it hath been already of old time, which was before us.
  11 There is no remembrance of former things; neither shall there be any remembrance of things that are to come with those that shall come after.

  Een mooie verzameling videos over de Bijbel en het niet letterlijk nemen kan je hier vinden: https://www.youtube.com/user/bdona4556/videos

 4. Mensen maken zorgen over andere en zeggen met hun goed raden , maar zorgen verwarring bij een ander, een helpende handen zijn er niet bij , en die gene hun gouden draad her vonden hebben wordt hem weer ontraden door de gene die zo zorgen maken want zij zijn het die het begin niet zien.

 5. Ga maar na, 7 miljard (!!) mensen. En dan maar klagen over vervuiling en al die andere problemen. Ik zit zelf in de gezondheidszorg, heb ervaring met ziekenhuizen, psychiatrie en gehandiapten. Ik kom gevallen tegen waarvan ik me afvraag waarom we die mensen in leven houden? Kennelijk voor ons eigen genoegen, niet voor die van degene die het betreft. En per cliënt kost het soms tonnen per jaar, per persoon….

 6. Wat heel erg is is het feit dat bejaarde mensen volgegooid worden met medicijnen die ze helemaal niet nodig zijn. Puur om daar aan te verdienen. Johan van Spijker. Ook op Facebook.

 7. Waarom zit deze man Ethicus Dr. Erwin Kompanje niet in de talkshows zoals OP1 of bij Beau dan wort Nederland en misschien ook onze regering eens waker en stopt deze Corona lockdown waanzin

 8. Nou, dan hier ook maar. 1:44 'Die vogels hebben aangetoond dat ze niet krachtig genoeg zijn om de soort te behouden.' Behalve dan, dat ze hun genen hebben doorgegeven aan hun jongen.

 9. Mijn Pa heeft Augustus jl euthanasia gekozen als eind van zijn leven . Blij zijn we dat hij deze gekte niet moest meemaken . We hebben Al's familie mooi netjes afscheid kunnen nemen in z'n eigen huis , omringdt door z'n familie, die zo belangrijk was voor hem . Hopelijk Komen we der beter uit , maar er is veel schade geleden..en veel moet nog Komen ook . Hier in Yogyakarta Indonesia zijn miljoenen mensen..die al met weinig moeten overleven plots werkloos geworden.. schrik aangejaagd ..
  Ik begin terug gewoon. Handen schudden knuffel..Al's mensen dat willen..ik dring niks op ..maar mijn weerstand wil ik intact houden . Vriendelijke groeten at Pondok ijo Guesthouse

 10. 1. Kompanje heeft het steeds over sterk en zwak, krachtige enz. Dat is een verkeerde vertaling van wat gangbaar is in de evolutietheorie. Het gaat om the survival of the fittest. To fit is zich aanpassen, dus degene die zich het beste aanpast aan de omstandigheden, die overleeft. Dat hoeft niet persé de sterkst te zijn, het kan ook de slimste zijn. 2. Overlijden door ouderdom is inderdaad natuurlijk. Overlijden aan een corona-infectie is dat niet, maar wat niet gezegd wordt is dat sterven aan dat virus een vreselijk dood is, zeer pijnlijk, mensen stikken. 3. Het woord verpleegkundige valt nergens, het hele onderwerp van de verzorging van de (hoog)bejaarden wordt niet genoemd. Het is kennelijk onbelangrijk dat het verplegend personeel grote risico's loopt als de tehuizen opengegooid worden, familie, vrienden, enz. in en uit kunnen lopen. Niet alleen de bejaarden maar ook verpleegkundigen (en hun verwanten) lopen kans op besmetting. 4. Het wordt niet duidelijk wat Komanje wil met de vergelijking met de meeuwen en het thema van de evolutieleer. Hij vertelt van alles over zonder duidelijk de link te leggen met mensen. Wel is er de suggestie dat natuurlijke selectie beter. 5. De moderne mens is te sentimenteel, vindt Kompanje, vroeger was dat anders, toen aanvaardden de mensen de dood als iets natuurlijks, ook bijvoorbeeld de kindersterfte. Je kunt je afvragen of als je nu in Afrika gaat kijken of moeders van een gezin waarvan het merendeel heel jong overleden is, daar zo luchtig over doen. Zoals vaker bij Kompanje, het is veel theorie en weinig écht leven.

 11. PS Meneer Kompanje, uw noemt mijn bijdragen 'zuur'. Zou u ze willen kwalificeren als inhumaan en immoreel? Vindt u uw eigen classificatie van het bewind en de besluiten van de Nederlandse overheden mbt corona als 'immoreel en inhumaan' zelf 'zuur'? Of juist optimistisch en hartelijk en warm?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *