AvondGasten: corona in Limburg – niet het vaccin, maar natuurlijke weerstand – 18 november 2020

Niet het vaccin, maar de natuurlijke weerstand zou veel meer aandacht moeten krijgen in de strijd tegen corona. Dat zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Die weerstand helpt ook bij een volgende pandemie. Scherder licht zijn visie toe in AvondGasten Corona in Limburg.

Meer bewegen is belangrijk
Veel meer bewegen zou volgens Scherder een belangrijk element zijn in die strategie. “Als jij en ik meer gaan bewegen, dan krijg je bepaalde celtypes in je afweersysteem.” Van die zogenaamde naturalkillercellen ofwel NK-cellen, gaat je afweersysteem omhooog, aldus Scherder bij de NPO.

Te veel zitten is een gevaar
Hans Wiltenburg was handbalinternational van Sittardia en werkt nu als docent lichamelijke opvoeding. Hij waarschuwt voor het gevaar van te veel zitten en kent de theorie van Scherder goed. “Scherder strijdt al jaren tegen die andere pandemie, zoals hij het zelf zegt: de leefstijl zonder bewegen.” Dat lijdt tot aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Juist mensen met die aandoeningen bleken extra kwetsbaar voor het coronavirus.

Blijven zingen is bewezen goed
Muziekdocente Ghislaine Mommer wijst ook op de cognitieve voordelen van haar discipline. Zij pleit voor het zoeken naar mogelijkheden om te blijven zingen. “Het is zo goed voor je, dat is ook bewezen. Als je vrolijk bent, dan zing je. En als je zingt, dan word je vrolijk.

Onderzoek toont met name bij kinderen een nauwe relatie aan tussen muziek en taalverwerking. Het muziekcentrum en het gebied van Wernicke (taalverwerking) liggen gespiegeld in de hersenschors, iets boven beide oren. Toch was dat niet de theorie die Ghislaine ertoe bracht om het project Ameezing#Wishes te starten. Daarin wordt iedereen uitgenodigd om zijn eigen stem toe te voegen aan een groot digitaal koor. “Om juist in deze coronatijd te blijven zingen”.

Een reactie

  1. Zoals we weten is extra vitamine (vooral D3) belangrijk, samen zijn is belangrijk (muziek, knuffelen en voor groepsimmuniteit), bewegen. Dit is de eerste keer dat ik een Minister iets hoor over preventie, wat ik heel raar vind. Gelukkig genoeg te vinden op het internet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *